Chinese president bezoekt getroffen gebied

In het noordwesten van China is het dodental na de aardbeving al opgelopen tot minstens 1.706. Intussen is wel een 68-jarige man gered die zowat 100 uur onder het puin doorbracht.

President Hu Jintao bracht eerder vandaag een bezoek aan het getroffen gebied, een verlaten provincie niet zo ver van Tibet.

Hu maakte dankbaar gebruik van het nieuws dat er nog een man was gered na ruim vier volle dagen onder het puin te hebben doorgebracht. "Levens redden blijft de hoogste prioriteit. We koesteren elk leven en tegelijk willen we ervoor zorgen dat de slachtoffers opnieuw een normaal leven kunnen gaan leiden", klonk het voor de televisiecamera's. Hu bezocht daarna een klaslokaaltje in een plaatselijk weeshuis.

Intussen heeft Peking wel negatief gereageerd op de vraag van de dalai lama, de Tibetaanse leider, om het getroffen gebied in te mogen om de slachtoffers te ondersteunen.

De noden worden intussen steeds groter voor de slachtoffers. Er is vooral vraag naar eten en brandstof. De grote hoogte bemoeilijkt ook het aanvoeren van voedsel.