Emotionele paus bij slachtoffers kindermisbruik

Op het eiland Malta heeft paus Benedictus XVI een groepje slachtoffers ontmoet van kindermisbruik door priesters. De paus was naar verluidt onder de indruk van hun verhalen en was emotioneel tijdens de ontmoeting. Eerder had Benedictus een druk bijgewoonde misviering opgedragen, en in de pausmobiel de massa begroet.

De paus drukte zijn schaamte en verdriet uit en beloofde dat de Kerk al het mogelijke zal doen om alle aantijgingen te onderzoeken en de schuldigen voor het gerecht te brengen.

In de toekomst zal de Kerk maatregelen nemen om kinderen en jongeren te beschermen, zei de paus nog. Volgens de slachtoffers was de paus erg emotioneel tijdens de ontmoeting en was hij erg aangedaan. Een van de slachtoffers getuigde na de ontmoeting dat de paus de tranen in de ogen had. "Hij luisterde naar ons", getuigde een ander slachtoffer. "Hij zei dat hij trots op ons was dat we ons verhaal wilden doen, en dat hij voor ons bidt."

Het was de eerste keer dat de paus slachtoffers van kindermisbruik door leden van de Kerk ontmoette sinds het schandaal goed en wel losbarstte. Benedictus brengt een tweedaags bezoek aan Malta in het kader van de 1.950e verjaardag van de schipbreuk van de apostel Paulus.