Eroglu nieuwe president Turks-Cyprus

In Turks-Cyprus heeft premier Dervis Eroglu de presidentsverkiezingen gewonnen. Hij haalde meer dan de helft van de stemmen en vermijdt zo een tweede ronde tegen de aftredend president Mehmet Ali Talat.

Eroglu is een nationalist die ruime autonomie wil voor het Turkse noorden van Cyprus. Dat zou een hereniging met het Griekse deel van het eiland in gevaar kunnen brengen.

Het eiland Cyprus is sinds de Turkse inval in 1974 verdeeld in een noordelijk Turks en een zuidelijk Grieks deel. Het Turkse deel wordt internationaal geïsoleerd en is alleen erkend door Turkije. Het Griekse deel is sinds 2004 lid van de Europese Unie.

Gesprekken over een eventuele hereniging van het eiland slepen al jaren aan. Na het aantreden van de gematigde  Grieks-Cypriotische president Demetris Christofias en zijn Turks-Cypriotische collega Ali Talat, die ook voor een hereniging pleitte, waren de verwachtingen  hooggespannen, maar een doorbraak bleef uit.

De Grieks-Cypriotische regering heeft de overwinning van Eroglu al een "negatieve ontwikkeling" genoemd. Eroglu heeft nochtans aangekondigd dat hij de herenigingsgesprekken wil voortzetten. "Ik zoek een oplossing die rekening houdt met de situatie zoals ze nu is en waar iedereen mee kan leven", aldus de nieuwe president.