Minder mensen starten een eigen zaak op

In het eerste kwartaal van dit jaar hebben 16.151 mensen in ons land een eigen zaak opgestart. Dat is een daling van 4,6 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2009, zegt de ondernemersorganisatie Unizo.

Het aantal startende ondernemers is sinds 2008 onafgebroken gedaald. Over heel 2009 was er een daling van 5,9 procent. De daling doet zich in alle sectoren voor, maar is vooral merkbaar in bank en verzekeringen, immobiliën en bouw.

Van alle ondernemingen die 5 jaar geleden werden opgericht, bestond op 7 april van dit jaar nog 66,3 procent. 2 jaar geleden bedroeg de overlevingsgraad na 5 jaar nog 76,4 procent.

Volgens gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt bewijzen de cijfers dat België ernstige inspanningen moet doen om een ondernemersvriendelijker klimaat te creëren.

"In ons land lopen veel mensen rond met ondernemersideeën, de economische crisis houdt hen niet tegen om de stap te willen wagen. Maar tussen droom en daad staan veel bezwaren", klinkt het.

Op 5 mei houdt de ondernemersorganisatie in elke Vlaamse provincie een Startersdag waar mensen die een eigen zaak willen beginnen, terechtkunnen voor advies.