Polen heeft afscheid van president genomen

In Krakau, in het zuiden van Polen, is de begrafenisplechtigheid gehouden voor de Poolse president Lech Kaczysnki en zijn vrouw. Zij kwamen vorige week om bij een vliegtuigcrash in Smolensk, in Rusland. Ze zijn bijgezet in een crypte naast koningen en helden uit het Poolse verleden.

De lijkkisten van het presidentiële paar (foto) werden vanmorgen met een militair vliegtuig overgevlogen van Warschau naar Krakau. Er gold weliswaar ook een vliegverbod in Polen wegens de aswolk, maar voor militaire vluchten wordt een uitzondering gemaakt.

Er waren naar schatting 150.000 rouwenden samengestroomd in en om Krakau, de oude hoofdstad van Polen. Tienduizenden volgden in het centrum de plechtigheid op grote schermen.

Toen de lijkwagens door Krakau reden, werden ze bedolven onder de bloemen (foto onder). De begrafenisplechtigheid vond plaats in de Sint-Mariabasiliek en werd geleid door de aartsbisschop van Krakau, Stanislaw Dziwisz. Hij zei dat de ramp de relaties tussen Rusland en Polen goed heeft gedaan. "Het medeleven en de hulp die we gekregen hebben van onze Russische broeders heeft de hoop op nauwere banden tussen onze twee Slavische naties nieuw leven ingeblazen", klonk het.

Presidentspaar bijgezet in crypte op Wawel-heuvel

Na de plechtigheid werden de Kaczynski's bijgezet in een crypte van het oude fort op de Wawel-heuvel, naast Poolse koningen, historische figuren, helden en dichters. Het is de eerste keer dat een president in het rijtje wordt bijgezet en daar is wat kritiek op gekomen.

Wegens het vliegverbod over grote delen van Europa ontbraken verschillende wereldleiders op de ceremonie. Het ging onder meer om de Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De Russische president Dmitri Medvedev was wél aanwezig.

Bij het vliegtuigongeluk op 10 april kwamen naast het Poolse presidentspaar nog verschillende andere Poolse gezagsdragers om het leven. Het rouwproces heeft het land de voorbije dagen weer verenigd. Kaczysnki zelf, die president was sinds 2005, verloor aan populariteit voor zijn dood en had zowel voor- als tegenstanders.