Tijl van Limburg in het najaar op Canvas

Muzikant en televisiemaker Stijn Meuris werkt aan een documentaire over Tijl van Limburg. In 1971 stal de Limburger een kostbaar schilderij van Vermeer in het PSK en eiste hij losgeld voor de slachtoffers in Bangladesh.

"Hij was geen gangster, maar een wat naïeve man die onder de indruk was van de tv-beelden van de schrijnende toestand in Bangladesh", aldus Meuris. Het heeft enkele weken geduurd voor de politie de man kon opsporen.

Het verhaal van Tijl van Limburg was wereldnieuws in 1971. In eerste instantie dachten heel wat waarnemers dat de diefstal werd gepleegd door een gespecialiseerde dievenbende. "Niets was minder waar. De 21-jarige Mario Roymans sneed het doek uit de kader met een aardappelmesje, rolde het op en reisde met het doek in een taxi naar huis", aldus Meuris.

In de herfst wordt de documentaire over Tijl van Limburg uitgezonden op Canvas. De Morgen-journaliste Sue Somers werkt aan een boek over de man. "Dus dacht ik, waarom geen documentaire en een boek", besluit Stijn Meuris in "De zevende dag".