Touroperators halen Belgen terug per bus

Reisorganisatoren Jetair en Thomas Cook zetten meer dan 30 bussen in om zo'n 2.200 gedupeerde landgenoten terug te halen uit het buitenland. De eerste reizigers zouden in de loop van de dag al in ons land moeten aankomen.

Gisteren zijn voor Jetair vanuit België al 4 autobussen naar Spanje vertrokken. In Spanje zelf worden nog eens 30 lokale autobussen ingezet om gedupeerde landgenoten terug naar België te halen. In totaal wil Jetair zo'n 1.500 Belgen terug naar huis halen.

Het gaat dan om Belgen die vastzitten in Spanje, maar ook om reizigers die vanuit Egypte, Kreta en Rhodos naar Spanje zijn overgevlogen en van daaruit met de bus kunnen terugkeren. De eerste 750 reizigers worden in de loop van de namiddag en avond in ons land verwacht.

Ook Thomas Cook haalt vandaag landgenoten terug uit Spanje. De bussen vertrokken vanmorgen tussen 8 en 10 uur vanuit de Costa Brava en Costa del Sol. In totaal zullen zo'n 700 klanten van Thomas Cook per bus van Spanje naar België reizen. De eerste Thomas Cook-klanten worden al rond 15 à 16 uur in ons land verwacht. Tussen 20 en 24 uur zouden nog meer landgenoten moeten aankomen.

Thomas Cook heeft in totaal 11.400 gestrande passagiers in het buitenland. Als het vliegverbod zondag van kracht blijft, komen daar nog eens 7.000 klanten bij. Bij Jetair zitten er ongeveer 8.000 klanten vast.

Het is dan ook alle hens aan dek bij de touroperators dit weekend. De callcenters worden extra bemand en sommige kantoren zijn uitzonderlijk op zondag open. Jetair en Thomas Cook houden ook een aantal vliegtuigen en hun bemanning paraat om landgenoten te laten overvliegen zodra het verbod wordt opgeheven.

"De vluchtplanning wordt elke keer aangepast aan de deadline en is ondertussen al aan haar achtste update toe", laat Jetair in een persbericht weten.

Gestrande Kamerleden kunnen naar Griekenland

De Belgische parlementsleden die door het vliegverbod in Europa gestrand zijn in Singapore, reizen vandaag nog naar Griekenland.

Een delegatie Kamerleden was afgelopen week in Zuid-Korea en Vietnam voor een missie. Door het vliegverbod boven grote delen van Europa werd de terugreis echter verstoord. Zaterdag zaten de Kamerleden nog in de Thaise hoofdstad Bangkok. Daar konden ze een vliegtuig nemen naar Singapore, waar het wachten was op een oplossing voor hun terugkeer.

Vanmiddag kregen de Kamerleden dan te horen dat ze konden vertrekken naar Griekenland. Voor de vlucht naar Athene, die 30 uur duurt, zijn ze opgesplitst in twee groepen die elk een andere reisroute zullen nemen. Een groep met Kamerleden van LDD, CDH, SP.A en Vlaams Belang is als eerste vertrokken. Later kunnen ook Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) en de Kamerleden van Open VLD, CD&V, PS en MR opstijgen.

Griekenland is een van de weinige Europese landen waar het luchtruim nog steeds open is. Hoe de delegatie van daaruit naar Belgiê zal reizen, is nog niet bekend.