Vliegverbod verlengd tot maandag 20 uur

Het vliegverbod boven België is verlengd tot maandag 20 uur. Dat heeft staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) bekendgemaakt. Door de vulkaanuitbarsting in IJsland worden ook elders in Europa de vliegtuigen langer aan de grond gehouden.

Afhankelijk van de meteorologische omstandigheden zal wel toegelaten worden dat toestellen zonder passagiers naar België gerepatrieerd worden. Maandag wordt dan bekeken of een gedeeltelijke hervatting van het luchtverkeer mogelijk is.

Het Belgische luchtruim is sinds donderdag 16.30 uur afgesloten voor alle vertrekkende en landende vliegtuigen, als gevolg van de aswolk afkomstig van de vulkaanuitbarsting in IJsland. Met de nieuwe verlenging geldt het vliegverbod in ons land nu al bijna 100 uur.

Maandag zouden wel lege vliegtuigen de lucht in mogen. Op die manier kunnen luchtvaartmaatschappijen hun toestellen repatriëren en meteen efficiënt inzetten als het vliegverbod wordt opgeheven.

Verder uitstel van Ryanair en BA

Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben intussen aangekondigd dat ze hun operaties maandag zeker nog niet hervatten. Ryanair stelt alle vluchten in Noord-Europa uit tot woensdagmiddag.

Ook Brussels Airlines kondigt verder uitstel aan van een mogelijke hervatting van de activiteiten. De maatschappij blijft zeker tot dinsdagmiddag 12 uur aan de grond, een dag langer dan eerder aangekondigd. Beide luchtvaartmaatschappijen wijzen op de meteorologische omstandigheden die weinig verandering voorspellen.

In totaal al 63.000 vluchten geschrapt

Ook in de rest van Europa blijft de aswolk het vliegverkeer ernstig verstoren en worden de vliegtuigen langer aan de grond gehouden. In 24 Europese landen geldt er een geheel of gedeeltelijk vliegverbod. Zo is er in Finland geen vliegverkeer mogelijk voor maandagavond 17 uur. In Tsjechië is er een verbod tot maandagmiddag 12 uur.  Zondag voerde ook Bulgarije een vliegverbod in.

De Europese luchtverkeersleider Eurocontrol zegt dat 84 procent van de geplande vluchten zondag aan de grond gebleven zijn. Normaal gezien moesten er 25.000 vluchten uitgevoerd worden, maar slechts 4.000 daarvan konden effectief doorgaan. Sinds donderdag zijn in Europa al 63.000 vluchten afgelast. De aswolk heeft niet alleen grote gevolgen voor het vliegverkeer binnen Europa. Ook de vluchten vanuit Amerika, Azië en Australië naar Europa kunnen niet doorgaan.

In enkele landen is er wel een heel kleine en tijdelijke hervatting van het luchtverkeer toegelaten. Zo zijn de luchthavens in het noorden en oosten van Spanje en in het zuiden van Frankrijk weer opengegaan.

De Europese ministers van Transport houden maandag een speciale videoconferentie om de situatie te bespreken. Europees commissaris voor Transport Siim Kallas staat ook in voortdurend contact met Eurocontrol en met de autoriteiten van de getroffen landen om de mogelijkheden te bespreken. Kallas verwacht dat de helft van het Europees luchtruim maandag vrij zal zijn van de aswolk en dus veilig om te vliegen.

Kritiek op het vliegverbod

Sommige luchtvaartmaatschappijen beginnen stilaan kritiek te uiten op het vliegverbod. Zo noemde de directeur van KLM het verbod een overdreven maatregel. Een toestel van KLM dat tijdens een testvlucht tot op 13.000 meter is geraakt, is daarvoor het beste bewijs, aldus de KLM-topman.

Onder meer Lufthansa in Duitsland en KLM in Nederland maakten gisteren testvluchten. De vliegtuigen bleven erg laag vliegen om te kijken of vliegen op een lage hoogte toch mogelijk zou zijn. De vluchten verliepen probleemloos. De toestellen werden nadien onderzocht en zowel KLM als Lufhansa zeggen dat er geen schade was, maar voorlopig blijft het vliegverbod gelden.