Wat met afwezige leerlingen en werknemers?

Leerlingen die wegens het verstoorde vliegverkeer maandag niet op school raken, kunnen hun afwezigheid wettigen met een bewijs van de luchtvaartmaatschappij. Voor werknemers die niet op het werk raken na vakantie moet "een menselijke oplossing" gevonden worden. Tijdelijke werkloosheid is niet onmogelijk.

De Vlaamse minister van Onderwijs, Pascal Smet (SP.A, foto), heeft al gezegd dat een afwezigheid als gevolg van het verstoorde luchtvaartverkeer beschouwd wordt als een geval van overmacht. "In dat geval zijn leerkrachten en leerlingen gewettigd afwezig."

Werknemers die niet op tijd op het werk raken, moeten een onderlinge overeenstemming bereiken met hun werkgever, meldt het NSZ (Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen) in een mededeling.

"Het NSZ verwacht dat de werkgevers hierover niet moeilijk zullen doen en in onderling overleg een menselijke oplossing zullen vinden", luidt het. "Dit kan zijn door overeen te komen dat de afwezigheid wordt geboekt als een extra verlofdag of een onbetaalde toegelaten afwezigheid of nog dat de werknemer wordt doorbetaald in het kader van het gewaarborgd loon indien hij kan aantonen dat hij al het mogelijke heeft gedaan om op het werk te komen."

Een werkgever verwacht niet dat de werknemer bijvoorbeeld een dure en lange taxirit neemt om tijdig op zijn werk te geraken, meldt het NSZ nog.

Tijdelijke werkloosheid is ook een optie

In een geval van overmacht kan een werkgever eventueel tijdelijke werkloosheid inroepen. Een bedrijf dat in de problemen komt, kan bij de RVA een aanvraag indienen om werkgevers op tijdelijke werkloosheid te zetten. "Minister van Werk Joëlle Milquet heeft daarvoor de weg vrijgemaakt. Werknemers van die bedrijven kunnen, als alle voorwaarden vervuld zijn, terugvallen op een uitkering van de RVA", zegt Kristiaan Andries van het HR-dienstenbedrijf SD Worx.