Wordt er in uw tuin nog driftig getsjilpt?

Vanmorgen heb ik in mijn tuin staan luisteren en kijken, wel vijf minuten. "Ja, en dan?", denkt u nu ongetwijfeld, maar ik had een doel. Ik was op zoek naar tsjilpende huismussenmannetjes. En ik heb er gevonden, drie om precies te zijn.

Het gaat niet goed met de huismus (Passer domesticus), die sympathieke vrijbuiter die op elk caféterras de grond afschuimt op zoek naar restjes. Geschat wordt dat het aantal broedparen met dertig procent is afgenomen de laatste decennia en de soort is in België dan ook op de rode lijst gezet als "achteruitgaand". 

Voor die achteruitgang zijn er verschillende oorzaken. Mussen eten zowel insecten als granen en die beide voedselbronnen zijn minder talrijk dan vroeger. Door de efficiëntere landbouw blijft er minder voedsel achter op de akkers na de oogst en door onze nette tuintjes is er minder onkruid waarvan de mussen ook de zaadjes eten. De overschakeling op loodvrije benzine, die weliswaar geen lood bevat maar andere stoffen die giftig zijn voor insecten en misschien ook voor de mussen zelf, is ook een factor.

Minder nesten

Daarnaast hebben ze ook minder gelegenheid om nesten te bouwen, iets wat ik in mijn buurt met eigen ogen heb kunnen zien. Mussen nestelen in kolonies en een kleine verandering in de omgeving kan een hele kolonie verstoren.

Zo had ik als buur een oud vrouwtje, dat al jaren niets aan haar huis had laten doen. Met als gevolg dat het dak van haar huis een puinhoop was, er groeide zelfs een berkje naast de schoorsteen. Heerlijk voor mussen, die allerlei gaatjes vonden in het dak om er hun nest te maken. Maar het huis is verkocht, het dak is opgeknapt en nu zijn er bijna geen gaatjes meer te vinden... Gelukkig zijn er wel nog onder de zijkant van het huis daarnaast en daar zijn nu blijkbaar nog drie nesten.

Want er zaten vanmorgen in elk geval nog drie mannetjes driftig te tsjilpen. Dat doen ze nu immers om indruk te maken op hun vrouwtje, - mussen hebben immers geen dure cabrio en moeten dus een andere manier vinden -, of om een vrouwtje te lokken naar hun nestplaats. En daarom houdt Vogelbescherming Vlaanderen nu een telling, omdat het bijna moeilijker is om de tsjilpende mannetjes te missen dan ze te horen en zien.

Op een speciale site kunnen de resultaten ingegeven worden en men hoopt zo een zicht te krijgen op de evolutie en het voorkomen van de mussen. Wat mij betreft dus: drie broedpaartjes...

Luc De Roy