Art-decovilla Empain volledig gerestaureerd

De villa Empain aan de Franklin Rooseveltlaan in Brussel is volledig gerestaureerd. De villa is een van de art-decoparels in de hoofdstad. Jarenlang stond het gebouw te verkommeren en was het ingepalmd door krakers.

De villa Empain is gebouwd in opdracht van de toen 21-jarige baron Louis Empain in 1930, een buitenbeentje in de steenrijke adellijke familie Empain. De bouw van de villa was in handen van de Zwitserse architect Michel Polak, die eerder al het Residence Palace had ontworpen in 1928.

Op een terrein van 55 are ontwierp Polak een hotel met een oppervlakte van 2.500 m², een tuin met een zwembad, een pergola en een portierswoning. De gevels van de villa zijn uit gepolijst graniet en bezet met bladgoud van 23 karaat.

Baron Louis Empain heeft in 1937 de villa geschonken aan de Belgische staat om er een hedendaags art-decomuseum in op te richten. Dit project was echter geen lang leven beschoren en in 1943 vorderde het Duitse leger de villa op tot het einde van de oorlog in 1945. Daarna verbleven leden van het geallieerde leger in de villa waarna de ambassade van de USSR zich er vestigde.

Louis Empain recupereerde de villa in 1960 omdat de Belgische staat zijn belofte van een museum niet was nagekomen. Dertien jaar later verkocht hij de villa weer. Gedurende tien jaar werd het doorverhuurd aan het televisiestation RTL. Maar sinds het begin van de jaren 90 was het pand zo goed als leegstaand en werd de villa ook nauwelijks onderhouden.

In 2001 wordt de villa beschermd en ingeschreven op de lijst ter bescherming van het Brusselse architecturale patrimonium. Zes jaar later keurt de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de klassering goed van het hoofdgebouw, de portierswoning, het zwembad, de pergola en de tuin.

De stichting Boghossian heeft het landgoed inmiddels gekocht, de restauratiewerken werden gestart in 2008 en zijn afgerond. De villa Empain is nu voorbehouden voor tentoonstellingen, dat was ook de wens van de oorspronkelijke eigenaar Louis Empain.