SP.A ziet uitweg in nieuwe verkiezingen

De SP.A is niet van plan om de federale regering te depanneren als Open VLD beslist om eruit te stappen. Dat heeft Bruno Tobback, SP.A-voorzitter in de Kamer, duidelijk laten verstaan. "Als Open VLD vertrekt, moeten er maar nieuwe verkiezingen komen", klinkt het.

Als Open VLD zou opstappen uit de federale regering, wordt naar de oppositiepartij SP.A gekeken om de redder in nood te zijn en in de meerderheid te stappen. Maar de Vlaamse socialisten zijn dat absoluut niet van plan, stelde Kamerfractievoorzitter Tobback zeer duidelijk in De ochtend op Radio 1.

"Wij wilden niet deelnemen aan de onderhandelingen over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde, maar hebben wel altijd gezegd dat we bereid zijn om ons constructief op te stellen als er een akkoord uit de bus zou komen. Maar een regering die er niet slaagt om over zoiets essentieels een akkoord te sluiten, kan maar beter vallen, die is niet in staat te regeren", was Tobback scherp. "Als ik hoor dat Leterme het tijdens de gesprekken gisteren nodig vond om te twitteren over het wielrennen, tsja, dan vraag ik me af welke partij die regering zelf nog ernstig neemt."

"Wij willen en zullen alleszins niet fungeren als bierkaartje onder de tafel om de regering uit de nood te helpen", waarschuwt Tobback. "In dat geval moeten er maar nieuwe verkiezingen komen en moet de kiezer zich over de zaak uitspreken."

Dat is ook de mening van senator Johan Vande Lanotte (SP.A). Ook die wil niet weten van "depanneren" en zegt dat er maar nieuwe verkiezingen moeten komen. Vande Lanotte spreekt over een "zielig schouwspel" en over "een regering die spelletjes speelt".

 

Meest gelezen