De Croo wil snel vervroegde verkiezingen

Nu de koning het ontslag van de regering-Leterme heeft aanvaard, hoopt Open VLD-voorzitter Alexander De Croo dat er snel vervroegde verkiezingen komen. "We moeten vermijden dat 2010 een verloren jaar wordt door de BHV-carrousel."

Volgens De Croo waren we met nieuwe BHV-onderhandelingen vertrokken voor een lange periode: "Het was voor ons duidelijk dat we met de manier waarop het nu gebeurde, vertrokken waren voor onderhandelingen die weer, wie weet, tot 2011 gingen duren. We wilden echt vermijden dat we nog maar eens een BHV-carrousel zouden hebben."

Volgens De Croo kunnen die vervroegde verkiezingen "perfect worden georganiseerd" ondanks de niet-splitsing van de kieskring.

De Croo wijst ook op het voordeel van vervroegde verkiezingen. "Je hebt dan een periode van 4 jaar zonder verkiezingen voor fundamentele hervormingen." Volgens De Croo had een "regering die verlamd is" (door BHV) toch niet de grote uitdagingen zoals de pensioenen en de economie kunnen aanpakken.

De Croo is overigens niet verrast door de val van de regering: "Je zag al snel dat het werk van Dehaene in vraag werd gesteld en dat er geen politieke wil was", klinkt het.

Meest gelezen