Radio 2 Top 30 bestaat 40 jaar

De Radio 2 Top 30 bestaat 40 jaar. Op zaterdag 2 mei 1970 ging de eerste uitzending van de hitlijst de ether in met presentatoren Roger Troch en Paul Verbrugghe. Troch en Verbrugghe waren destijds de jonge snaken bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. Samen met Rudy Sinia werkten ze aan het popprogramma "Rudy's Club".

Volgens toenmalig Radio 2-baas Jan Briers waren ze geknipt om de presentatie van de nieuwe hitlijst in handen te nemen. Beide dj's hadden zich een goed klinkende radionaam aangemeten, naar het voorbeeld van de Amerikaanse en Britse dj's. Roger Troch was dj Pépé en Paul werd Anthony, the Prince of Darkness.

Troch presenteerde de Radio 2 Top 30 acht maanden en legde mee de basis voor het format. Hij bedacht onder meer de kangoeroejingle voor de platen die zeven of meer posities stijgen.

Verbrugghe hield het tien jaar vol. Hij viel op door zijn eigenzinnige stijl van presenteren. Als hem een plaatje niet zinde dan liet hij dat ook merken. Hij veroorzaakte een rel toen hij "De vogeltjesdans" op 78 toeren draaide, om er naar eigen zeggen vlugger vanaf te zijn. De grap werd niet gesmaakt door zijn oversten en Verbrugghe stopte er mee. Op 20 december 1980 nam Johan De Maeyer de fakkel over. Ook hij bleef tien jaar op de presentatiestoel zitten.

Een andere naam die voor altijd aan de Radio 2 Top 30 zal verbonden zijn is die van meester Jo Van Backlé, de gerechtsdeurwaarder die er lange tijd voor zorgde dat de lijst correct werd samengesteld. In de jaren 90 nam Ultratop de samenstelling van de Top 30 over van Van Backlé.

Johan De Maeyer stopte met de presentatie in 1990. Hij werd opgevolgd door Guy Devynck, die acht jaar de hitlijst aan elkaar praatte. Daarna volgde nog Alain Claes en momenteel is Dieter Vandepitte de vaste presentator van de Radio 2 Top 30.

De zes presentatoren kwamen twee jaar geleden nog samen om de 2000e aflevering van de Radio 2 Top 30 te vieren. Het archief van de Radio 2 Top 30 is online beschikbaar via de website van Radio 2.

 

 

Meest gelezen