Olietrechter raakt niet op de zeebodem

De reusachtige koepel die moest helpen om het olielek voor de kust van de Amerikaanse staat Louisiana te dichten, raakt voorlopig niet op de bodem van de Golf Van Mexico.

Oliemaatschappij BP zegt dat de trechter bij de plaatsing een obstakel heeft geraakt. Ook vormen er zich ijskristallen aan de binnenkant van de trechter.

Het zal zeker nog twee dagen duren voor BP een nieuwe poging kan ondernemen om het olielek af te sluiten. Ondertussen stroomde al meer dan 11 miljoen liter olie in zee. BP houdt vol dat de operatie "nog niet mislukt" is. "Het is gewoon een erg complexe operatie om zo'n grote trechter tot 1.500 diep onder water geplaatst te krijgen", zegt een woordvoerder.

"Gasbel is oorzaak van ontploffing boorplatform"

De ontploffing van het gezonken olieboorplatform in de Golf van Mexico is mogelijk veroorzaakt door een gasbel. Dat leiden experts af uit getuigenissen van arbeiders die op het platform werkten op het ogenblik van de ontploffing.

Uit de oliebron onder het boorplatform Deepwater Horizon zou methaangas ontsnapt zijn. Dat zou dan zijn opgestegen via de olieboor en daar een chemische reactie hebben veroorzaakt toen het in aanraking kwam met cement dat gebruikt werd om een dichting aan te brengen.

Het olieboorplatform Deepwater Horizon zonk twee weken geleden, nadat er een ontploffing had plaatsgevonden en daarop brand uitbrak. Sindsdien lekt er elke dag bijna 800.000 liter olie in zee. Volgens Amerikaanse oceanografen overtreft de olievlek nu al de milieuramp in 1989 toen de olietanker Axxon Valdez schipbreuk leed ter hoogte van de kust van Alaska.

Meest gelezen