BP boekt eerste succes in strijd tegen olielek

BP is erin geslaagd om een hoeveelheid gas en olie af te tappen van het vier weken oude olielek op de bodem van de Golf van Mexico. Het is de eerste geslaagde poging om de ruwe olie van bij de bron op te vangen en te verhinderen dat de Golf verder wordt vervuild.

De olie en het gas werden aan het wateroppervlak opgevangen door het boorschip Discoverer Enterprise, zo'n anderhalve kilometer boven de bron. Daar werd "aardgas verbrand door een fakkelsysteem aan boord van het schip", melden BP en de Amerikaanse kustwacht in een persmededeling.

Na het succes waren er wel wat problemen. De kleinere leiding die in de lekkende stijgleiding werd geplaatst werd losgewrikt. "Hoewel dit ontgoochelend was, kwam het niet onverwacht gezien de uitdagende omgeving waarin geopereerd werd", klinkt het in de mededeling. De pijp kon er echter succesvol weer ingebracht worden.