"Grote staatshervorming is wenselijk"

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel (MR) vreest geen politieke crisis na 13 juni. "Alle Franstalige partijen beseffen dat een diepgaande staatshervorming onvermijdelijk en wenselijk is", zegt hij in Het Laatste Nieuws.

De Franstalige liberaal is op 13 juni lijstduwer op de senaatslijst van de MR. Michel zal geen prominente rol spelen in de campagne, maar is naar eigen zeggen "beschikbaar om met mijn creativiteit en mijn staatsmanschap mee te onderhandelen over een staatshervorming." Tijdens de vorige staatshervorming -de Lambermont-hervorming in 2001- was Michel een van de belangrijkste onderhandelaars.

De volgende staatshervorming moet voor de liberaal een grote zijn, en meteen ook de laatste. "We moeten het land zo ingrijpend en diepgaand hervormen dat België zijn definitieve vorm krijgt." Of we in een federaal dan wel een confederaal land leven is voor Michel niet belangrijk.  "Ik wil niet de gevangene zijn van een begrip. Ik wil voor de deelstaten ruime autonomie maar mét behoud van de solidariteit."

Als de socialistische familie de grootste partij wordt na de verkiezingen zou er wel eens een Franstalige premier kunnen komen. Sommigen denken dat de Franstaligen een staatshervorming zo zullen aanvaarden. Michel is echter niet overtuigd. "De onderhandelingen kunnen alleen maar lukken als iedereen ophoudt met zich vast te klampen aan taboes."

lees ook