"Het is het einde van een schoon verhaal"

In de muziekwereld wordt bedroefd gereageerd op de dood van Bobbejaan Schoepen. Voor Rocco Granata was de Antwerpse artiest een echt idool. Daan Stuyven vindt dat de zanger Schoepen onderschat wordt door vele generaties.

Daan Stuyven is altijd een grote fan geweest van Bobbejaan Schoepen. Hij werkte nog mee aan de laatste cd van de overleden zanger die in 2008 werd uitgebracht en ontwierp onder meer de hoes.

"Het is spijtig dat hij is moeten gaan, maar misschien is het wel gebeurd zoals hij het zou willen. Hij heeft een schoon leven gehad, het is het einde van een schoon verhaal."

Daan noemt Bobbejaan een echte Belg "in al zijn absurditeit". "Gisteren was ik nog blij omdat hij jarig was en 85 jaar was geworden. Ik kan het dus moeilijk geloven dat hij nu overleden is. Maar misschien klopt het ook wel. Zelfs nu heeft hij een straffe timing."

Volgens Daan kunnen de jongere generaties de waarde van Bobbejaan niet goed meer inschatten. "Iedereen onder de 50 jaar kent hem vooral als pretparkuitbater. Het is spijtig dat mensen zijn muzikale kant niet kennen. Hij heeft die carrière standby gezet om meer met zijn familie en zijn pretpark bezig te zijn, maar hij heeft vroeger echt speciale experimentele dingen gemaakt."

"Bobbejaan was mijn idool"

"Toen ik als 11-jarige jongen naar België ben gekomen zag ik Bobbejaan voor het eerst tijdens een show in Waterschei", zegt Granata. "Ik was zo gelukkig dat ik de man toen hoorde zingen."

"Ik werd zot van muziek en volgde lessen. Toen ik in 1959 in Duitsland mijn grote hit had met "Marina" heb ik hem meegenomen op tournee door Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Ik was toen zo blij dat mijn idool meedeed."

"Hij was vooral een harde werker en heeft heel veel gedaan voor de muziek. Hij was bijvoorbeeld een van de eersten die op tournee ging. Voor hem heb ik nooit iemand gekend die langs culturele centra ging, zoals wij dat nu doen."

De laatste tijd sukkelde Schoepen met zijn gezondheid. "Ik heb hem nog gezien toen ik laatst een prijs kreeg van de VRT en van Sabam. Toen had ik gevoeld dat het niet meer zo goed met hem ging."

"Met zijn gitaarke onder zijn arm"

Jo Leemans is onder de indruk van de dood van de artiest en ondernemer uit Boom. Zij kende hem al sinds haar 18 jaar. "Ik heb hem heel goed gekend. Ik heb zelfs nog zijn biografie gemaakt op televisie."

"Toen ik naar het Conservatorium ging in Antwerpen, wandelden wij te voet van Willebroek naar Boom om daar de tram te nemen. Als 18-jarige zag ik toen ook Bobbejaan opstappen met zijn gitaarke onder zijn arm."

"Hij had vooral veel charisma. Hij wist hoe hij een publiek moest aanpakken en dat is zo belangrijk als je schlagers zingt. Hij was voor het publiek ook een erg joviale man. Ik zal hem steeds herinneren als de man met wie ik tijdens een optreden in Berlijn erg veel plezier heb gemaakt."

"Hij was van alle markten thuis"

Muziekkenner Jos Van Oosterwyck heeft veel respect voor de artiest Schoepen. "Hij was een veelzijdig man, een beetje van alle markten thuis. Het was niet alleen fluiten en zingen."

"Bobbejaan Schoepen was een entertainer en dat moest ook vroeger. Hij heeft zijn carrière gemaakt in het pré-televisietijdperk."

"Bovendien was hij ook met heel veel dingen de eerste. Hij zat in de VS en in Duitsland en pikte daar dingen op. Hij toerde met een circustent, dat was allemaal nieuw. Hij had een groot gevoel om publiciteit te maken. Het plaatje klopte."