"Regering van nationale eenheid in september"

Vicepremier Laurette Onkelinx (PS) hoopt dat een nieuwe regering in september aan de slag kan gaan. In een interview met de Franstalige krant La Dernière Heure zegt de politica bovendien dat een regering van nationale eenheid waarschijnlijk is.

Als de PS opnieuw mag deelnemen aan de onderhandelingen voor een nieuwe regering, zal de ontslagnemende vicepremier en minister van Volksgezondheid ongetwijfeld mee aan tafel schuiven. De partij van Onkelinx deed het goed bij de regionale verkiezingen vorig jaar en heeft er alle vertrouwen in dat ze op 13 juni een goed resultaat zal neerzetten. In een interview met La Dernière Heure laat Onkelinx haar licht schijnen over wat er moet gebeuren nà de verkiezingen.

Onkelinx pleit voor een duidelijke timing tijdens de onderhandelingen. "Er moet een kader zijn voor de onderhandelingen over BHV, de staatshervorming of Brussel. Het zou al goed zijn mochten we een regering hebben die kan beginnen in september". De vicepremier laat ook in haar kaarten kijken over hoe een coalitie er zou moeten uitzien. "Wat betreft de Vlaamse partijen is CD&V veranderd. De Open VLD van Alexander De Croo zal moeten tonen dat we erop kunnen rekenen. Tot slot zal ook de SP.A haar plan moeten duidelijk maken".

"PS meest stabiliserende factor"

Net als haar partijgenoot Paul Magnette vorige week sluit ze een samengaan met de N-VA niet uit, als die partij "incontournable" is na de komende verkiezingen. Als Vlaams Belang, N-VA en LDD samen meer dan 50% halen, lijkt een coalitie met Bart De Wever volgens Onkelinx onafwendbaar. De politica denkt dat een regering van nationale eenheid waarschijnlijk is, een "regering van alle partijen". De PS zal alvast die verantwoordelijkheid opnemen.

"De PS heeft altijd deelgenomen in de hervormingen in dit land. Mijn partij is de belangrijkste stabiliserende factor in dit land en dat zal zo blijven." In bedekte termen haalt ze terloops uit naar het FDF van Olivier Maingain. "Arrogantie en provocatie zullen ons nergens brengen. Sommige praten over de rechten van de Franstaligen, maar de noden zijn ook belangrijk en dan heb ik het over de herfinanciering."

lees ook