ABVV raamt fiscale fraude op 20 miljard euro

De inkomsten die de Belgische staat misloopt als gevolg van belastingontduiking, moeten volgens de socialistische vakbond ABVV geschat worden op zo'n 20 miljard euro. Dat liet de vakbond berekenen door de Vrije Universiteit Brussel.

"Dat is ongeveer 800 euro per maand extra voor iedere gepensioneerde", zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. "Door 10 miljard euro te recupereren, zou ons voorstel om de pensioenen met een kwart te verhogen, gerealiseerd kunnen worden", stelt hij.

Afhankelijk van de berekeningsmethode, waarvoor het ABVV een beroep deed op de Vrije Universiteit Brussel, loopt de fraude in België op tot 20 miljard euro en meer. Bij de eerste methode worden de gezinsinkomens vergeleken met de inkomens die natuurlijke gezinnen hebben aangegeven via hun belastingaangifte. Voor 2006 lopen de niet-ontvangen inkomsten op tot 20 miljard euro of zo'n 6 procent van het bbp. De tweede methode houdt ook rekening met sociale fraude en vergelijkt het theoretische en het effectieve btw-tarief. Zowat 24 miljard euro aan gederfde fiscale en sociale inkomsten of 6,9 procent van het bbp is de uitkomst dan.

Het ABVV berekende dat de fraude iedere Belg maandelijks 150 euro kost en ongeveer 800 euro per maand extra zou kunnen betekenen voor elke gepensioneerde in België.