Bobbejaan Schoepen (85) is overleden

De Vlaamse artiest Bobbejaan Schoepen is een dag na zijn 85e verjaardag overleden aan de gevolgen van een hartstilstand. Hij verkocht meer dan 5 miljoen albums en het pretpark Bobbejaanland was zijn grote levenswerk.

Bobbejaan Schoepen is op 85-jarige leeftijd overleden in het Sint-Elisabethziekenhuis in Turnhout. Hij stierf aan de gevolgen van een hartstilstand.

Bobbejaan Schoepen werd op 16 mei 1925 in Boom geboren als Modest Hyppoliet Joanna Schoepen. Hij was een pionier in de Belgische variété en populaire muziek. Hij genoot internationale bekendheid als zanger-gitarist, entertainer, comedian, acteur en fantaisist. Hij was de oprichter en voormalig directeur van het amusementspark Bobbejaanland.

Zijn bekendste liedjes zijn "Café zonder bier", "Lichtjes van de Schelde" en "Ik heb eerbied voor je grijze haren". Hij kon virtuoos fluiten.

Bobbejaan Schoepen is een artiest waarop moeilijk een label te kleven valt. Hij manifesteerde zich als een volkszanger met een brede muziekstijl en als een entertainer-fantaisist voor wie zelfironie een handelsmerk was.

Hij was de eerste Belg die internationaal doorbrak en hij maakte al vroeg gebruik van moderne apparatuur, een eigen tourbus en artiestensponsoring. Met hem waaide vanaf de jaren 40 de country & western-muziek over naar de lage landen. Hij trad een drietal keren op in de Grand Ole Opry in Nashville, het mekka van de countrymuziek.

Meer dan 5 miljoen platen over de toonbank

Op muzikaal vlak floreerde Bobbejaan Schoepen van eind jaren 40 tot midden de jaren 60. Hij toerde in twintig landen, met onder andere Joséphine Baker, Toots Thielemans, Caterina Valente. In 1955 verzorgde Jacques Brel een week lang zijn voorprogramma in de Brusselse Ancienne Belgique.

In 1957 speelde hij op een galabal voor de Queen Mum en vertegenwoordigde hij op de valreep België op het tweede Eurovisiesongfestival.  Zijn soms eigenzinnig repertoire telt meer dan 500 nummers. Hij verkocht vijf miljoen platen.

Schoepen was meer dan een zanger en muzikant. Hij speelde in vijf filmproducties en bouwde in België een eigen theater. Daaruit ontstond het amusementspark Bobbejaanland.

Bobbejaanland was een familiebedrijf en het levenswerk van Schoepen. Ondanks het succes van het park koos hij er bewust voor om niet naar de beurs te trekken of andere parken op te kopen.

Het pretpark groeide uit tot een trekpleister met Europese betekenis. Vanaf de jaren 90 lokte het 900.000 bezoekers per seizoen. Test Aankoop riep het in 2003 uit tot beste Belgische pretpark.

Niet altijd rozengeur en maneschijn

Het leven van Schoepen verliep allerminst rimpelloos. Hij belandde in oorlogstijd twee keer in de gevangenis, verloor zijn virtuoze fluitcapaciteiten door een chirurgische ingreep en onder- ging in 1986 een zware hartoperatie.

In 1999 werd darmkanker vastgesteld. Dat deed hem besluiten zijn levenswerk, Bobbejaanland, van de hand te doen. Het park werd verkocht aan een Spaanse pretparkengroep.

Schoepen herstelde van zijn ziekte en stortte zich weer op zijn eerste liefde: de muziek. De voorbije jaren werd Bobbejaan Schoepen verschillende keren in de bloemen gezet, onder meer tijdens de Zamu Awards. Fan Daan maakte een hommagealbum met de nummers van Bobbejaan Schoepen.

Hij stierf maandag aan de gevolgen van een hartstilstand.