De Croo: "Akkoord tegen 1 september"

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo wil tegen 1 september een politiek akkoord over de grote lijnen van een staatshervorming en een oplossing voor BHV. Dat heeft hij nog eens duidelijk gezegd op de radio van de Franstalige omroep RTBF.

Voor veel Franstaligen is Alexander De Croo de man die de regering deed vallen over Brussel-Halle-Vilvoorde, hoewel een akkoord volgens de Franstalige partijen dichtbij was. Nu zijn alle ogen echter gericht op de vervroegde verkiezingen en hoe België in de toekomst bestuurd zal worden. "We moeten eens goed nadenken hoe we dit land willen laten functioneren", zei hij op de RTBF. Hij stelt vast dat ook bij de Franstaligen het besef is gegroeid dat er gepraat moet worden over een staatshervorming.

Volgens De Croo was de regering gehandicapt omdat er geen akkoord was over de communautaire dossiers. Dat moet na 13 juni veranderen en de jonge voorzitter stelt zelfs een deadline. "Een politiek akkoord over de grote lijnen moet haalbaar zijn tegen 1 september".

Volgens de liberaal zal die timing niet in het gedrang komen door het Europees voorzitterschap van ons land dat dan pas echt begint na de zomervakantie. Eerder had hij dezelfde deadline naar voren geschoven in het Radio 1-programma Vandaag (zie: beluister).

Een pauze komt eraan

Tot slot probeert hij de Franstaligen gerust te stellen. Na de volgende hervorming zal er een "pauze" komen in het vertimmeren van de Belgische staatsstructuur. "Laten we proberen een bepaalde structuur te realiseren en dan zeggen: dit is de eindbestemming. Geen etappe naar een splitsing van het land, wat wij als Open VLD zeker niet willen."

lees ook