Euro houdt stand, beurzen op en neer

De koers van de euro is de hele dag op en neer gegaan. Vanmorgen zakte de Europese eenheidsmunt tot 1,22 dollar. Na de middag steeg hij tot 1,24 dollar, om later iets hoger dan 1,23 dollar te eindigen.

Ook de Europese beurzen toonden een zeer volatiel karakter, met verlies bij de start, maar een herneming na de middag. Tegen sluitingstijd was er een lichte winst of verlies. Zo sloot de Bel-20 af op -0.33 procent. Ook in Frankrijk en Nederland was er licht verlies, maar Frankfurt en Londen noteerden een kleine winst.

Verlies in Azië

De Aziatische beurzen reageerden vanmorgen slecht op de koersdaling van de euro. De Japanse beursindex Nikkei sloot met een verlies van 2,17 procent. In Zuid-Korea werd een verlies van 2,8 procent opgetekend, in India 2,3 procent, in Hongkong 2,5 procent. De beurs van Sjanghai verloor zelfs 5,07 procent en sloot af op het laagste niveau sinds een jaar.

De lage koers van de euro is het gevolg van de aanhoudende bezorgdheid over de financiële problemen in de eurozone. De beleggers maken zich zorgen over de hoge schuldgraad van verschillende eurolanden, Griekenland op kop.

In het weekend van 8 en 9 mei, na enkele dagen van zware beursverliezen, raakten de ministers van Financiën van de EU het eens over een noodplan voor de eurozone.  Ook de Europese Centrale Bank (ECB) nam extra maatregelen. Dat leidde tot een kortstondige opstoot van euforie op de markten, maar sindsdien verliezen de beurzen opnieuw terrein.

In een interview met het Duitse tijdschrift Der Spiegel zegt Jean-Claude Trichet, de gouverneur van de ECB, vandaag dat de financiële markten hun moeilijkste periode sinds Wereldoorlog II doormaken, "misschien zelfs sinds Wereldoorlog I".