GM maakt voor het eerst in drie jaar winst

De Amerikaanse autobouwer General Motors heeft voor het eerst in drie jaar opnieuw winst gemaakt. Volgens het bedrijf is dat een belangrijke stap in het herstel na het faillissement vorig jaar en de bijna nationalisering door de overheid.

In het eerste trimester van dit jaar heeft GM netto 865 miljoen dollar winst geboekt. "Het is een ongelooflijk belangrijke stap", zei financieel directeur Chris Lidell. "We staan erg ver van waar we vorig jaar stonden".

In 2009 bleef GM de verliezen opstapelen en ontving het bedrijf in totaal 50 miljard steun van de overheid. Dat belette het bedrijf niet in de zomer het faillissement aan te vragen. In juli maakte het bedrijf een doorstart, verlost van een deel van zijn schulden en zo goed als genationaliseerd. De Amerikaanse schatkist bezit nu 60,8 procent van de gewone aandelen van de groep en voor 2,1 miljard dollar bevoorrechte aandelen.

Vandaag de dag heeft GM zijn kosten flink verminderd en vier van zijn acht merken afgestoten. Het heeft nu enkel Cadillac, Chevrolet, GMC en Buick nog.

De winst in het eerste trimester is te danken aan de gestegen verkoop en de verminderde kosten. Het zakencijfer is op een jaar tijd met 40 procent gestegen tot 31,5 miljard dollar. In Europa zijn de resultaten nog negatief en is de verkoop niet gestegen.