Grondige facelift voor station Brussel-Noord

Deze week starten de werken van een grootschalig project waarbij het station van Brussel-Noord volledig wordt gemoderniseerd. Na een grondige opknapbeurt zal het voor de reiziger veel aangenamer en comfortabeler vertoeven zijn in het station.

Met dagelijks meer dan 40.000 opstappende reizigers is Brussel-Noord het op drie na drukste station van ons land. Om het comfort van de reiziger te verhogen, werden de voorbije jaren al een aantal werkzaamheden uitgevoerd. Zo kregen de buitengevels een leuke verfrissing en werden de perrons verlengd tot 400 meter.

De start van het grote project wordt deze week gegeven, waarbij de linkerkant van de lokettenzaal wordt afgeschermd. In die vrijgekomen ruimte wordt een compleet nieuw travel centre ingericht waar treintickets- en info kunnen worden verkregen. Verder komt er een spiksplinternieuw sanitair blok.

Vlottere doorstroom

Om de doorstroom van passagiers vlotter te laten voorlopen, wordt er een rechtstreekse doorsteek gemaakt vanuit de lokettenhal naar de onderdoorgang aan de kant van Schaarbeek. In een latere fase gebeurt hetzelfde met de doorgang aan de kant van het centrum. Tijdens de werken, wellicht al vanaf eind mei, kan er geen gebruikgemaakt worden van de parking onder het station.

In de komende jaren staan er nog grote werkzaamheden gepland. Naast de stationshal worden ook de drie onderdoorgangen gerenoveerd. Die krijgen ook een nieuwe lift of roltrap. Voor wie slecht te been is, is er dus altijd een alternatief. Daardoor wordt de toegankelijkheid tot de perrons ook veel vlotter.

Toegangen worden comfortabeler

Ook liggen er plannen klaar om de diverse toegangen van het station comfortabeler te maken voor de reiziger. De oude trappen aan de drie toegangen aan de Aarschotstraat maken plaats voor een moderne roltrap. Aan de toegangen aan de kant van het centrum komt daar zelfs nog een lift bij.

Niet alleen het functionele aspect wordt aangepakt, ook is er oog voor de esthetische kant van het station. Zo worden er pleintjes aangelegd voor de ingangen aan de noord- en zuidzijde.

Aansluiting met andere vervoersmiddelen

Tot slot wordt er ook veel aandacht besteed aan een vlotte aansluiting met de andere vervoersmiddelen. Er zal een rechtstreekse verbinding komen tussen de stationshal en de ondergrondse fietsenstalling, het fietspunt en de standplaatsen voor taxi's.

Al deze aanpassingen moeten ervoor zorgen dat het verblijf voor de reiziger in Brussel-Noord een stuk aangenamer en comfortabeler wordt.