Intentieovereenkomst België en Palestina

In Ramallah hebben België en de Palestijnse Autoriteit een intentieovereenkomst ondertekend. Die houdt in dat de twee landen jaarlijks overleg zullen plegen. Voor België tekende ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V).

"Wij hechten bijzonder veel waarde aan overeenkomsten met Europese landen", zegt de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Riad Malki. "We hopen dat België Palestina helpt om een onafhankelijke staat te worden."

De Palestijnen rekenen erop dat het akkoord kan leiden tot een opwaardering van hun vertegenwoordiging in België. De Palestijnse Autoriteit heeft al een ambassade in enkele Europese landen, maar in ons land, ondanks de goede betrekkingen, nog niet.

Malki toonde zich na afloop van het onderhoud met Vanackere sceptisch over de indirecte vredesgesprekken met Israël. "Hooggeplaatste leden van de Israëlische regering hebben de mislukking van de onderhandelingen al voorspeld nog voor ze van start gingen", aldus Malki. "Ik ben bang dat ze misbruik maken van onze goede bedoelingen." Minister Vanackere vindt dat het vredesoverleg alle kansen moet krijgen.