Luchtruim opnieuw open in Nederland en Engeland

De meeste Europese luchthavens zijn opnieuw open, onder meer in Nederland en de drukke Londense luchthavens van Heathrow en Gatwick. Toch blijft de chaos groot door de vele vertragingen en afgelaste vluchten. In België blijven de gevolgen beperkt. KLM vindt de sluiting intussen onterecht.

Sinds 8 uur vanmorgen was geen vliegverkeer meer toegelaten in het luchtruim boven de Belgische Noordzee. Daardoor konden geen vluchten meer vertrekken of landen in Oostende. Om 10 uur werd het luchtruim weer vrijgegeven en ging de luchthaven van Oostende weer open.

Volgens staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) worden er in ons land vandaag geen problemen meer verwacht en kunnen de luchthavens in ons land wel openblijven. Brussels Airport laat weten dat er vandaag alvast geen annuleringen zijn. Wel moeten de passagiers van vooral trans-Atlantische vluchten rekening houden met vertragingen omdat zij om de aswolk heen moeten vliegen.

Luchthavens open, chaos blijft

In Nederland is de hinder als gevolg van de nieuwe aswolk groter. Het luchtruim boven Schiphol en Rotterdam Airport was vandaag tussen 6 en 13 uur gesloten. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM had alle vluchten van en naar Schiphol tot 14 uur geannuleerd. Schiphol (kleine foto links), bij Amsterdam, is de grootste luchthaven van Nederland en een van de belangrijkste van Europa.

Naar schatting 60.000 reizigers zijn getroffen, niet alleen mensen die vertrekken, maar ook mensen die er zouden moeten aankomen of overstappen op een andere vlucht. De chaos op Schiphol was groot. De beslissing om de vluchten te annuleren werd pas vannacht genomen en veel reizigers waren niet tijdig op de hoogte gebracht. Door een storing kon het nieuws ook pas om 6 uur 's ochtends op de website van de luchthaven gezet worden. Veel reizigers vernamen het nieuws van de annulering dan ook pas op de luchthaven.

Door de vele afgelaste vluchten blijft het vliegverkeer veel hinder ondervinden. Heel wat vluchten zijn vertraagd.

1.000 vluchten in Europa geschrapt

Gisteren al werd in verschillende delen van Groot-Brittannië en Ierland het vliegverkeer verboden. Zo werden de luchthavens van Heathrow, Gatwick en London City volledig gesloten. Ondertussen is het vliegen ook daar weer toegelaten, maar er zijn nog grote vertragingen.

In grote delen van Schotland en Wales en in Noord-Ierland mogen echter geen vluchten opstijgen of landen. Passagiers wordt aangeraden om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij voor ze naar de luchthaven komen. Verwacht wordt dat de problemen er nog tot morgen kunnen duren.

Volgens de Europese luchtverkeersleider Eurocontrol zullen in Europa vandaag zowat 1.000 vluchten geschrapt worden als gevolg van de vulkanische aswolk. Ongeveer 28.000 vluchten kunnen doorgaan zoals gepland.

KLM noemt sluiting overbodig

Volgens de topman van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM was de sluiting van het luchtruim vandaag niet nodig. Hij spreekt van overreactie. De topman van KLM wil dat de luchtvaartmaatschappijen hun eigen verantwoordelijkheid terugkrijgen.

Volgens hem moeten de beslissingen in het geval van de aswolk worden genomen op basis van gemeten concentraties, en niet op basis van computermodellen. De vliegtuigen die vanochtend Nederland binnenkwamen uit de verschillende werelddelen, hadden blijkbaar niets in de motoren.