Metaalmoeheid in de rangen

Jean-Marie Dedecker kampte het afgelopen jaar met gemor in zijn partij. Lijst Dedecker strijdt bij de komende verkiezingen niet alleen tegen de kiesdrempel, maar ook voor haar eigen bestaansreden. LDD trekt naar de kiezer met de slogan "Uw centen".

Bij de eerste verkiezingen waaraan de partij meedoet, die van 2007, verrast Lijst Dedecker vriend en vijand. Maar in de aanloop naar de Vlaamse verkiezingen van 2009 keert de scandalitis-sfeer, waarop Dedecker probeert te kapitaliseren, zich tegen hem.

De koldersaga rond Dirk Vijnck en de privé-detective die hij op Karel De Gucht (Open VLD) afstuurde, moeten hem stemmen gekost hebben. De peilingen voorspellen hem enkele maanden voor de Vlaamse verkiezingen nog een resultaat van 10 procent of meer.

Lijst Dedecker haalt uiteindelijk 7,6 procent. Niet echt slecht, maar het resultaat blijft onder de verwachtingen. Bovendien blijft de partij in de schaduw van de grootste concurrent op de rechterzijde, N-VA, die een uitstekend resultaat haalt en mee de Vlaamse regering vormt.

Dedecker verliest stilaan zijn aureool van witte ridder. Hij kan niet meer uitpakken met nieuwe schandalen, maar krijgt steeds vaker af te rekenen met gemorrel in zijn eigen partij. Boudewijn Bouckaert (foto), die er vanaf dag één bij was, trekt zich in februari 2010 terug uit het partijbestuur na enkele uitspraken in Knack. Hij had in een interview gepleit voor toenadering tot Open VLD en voor een naamsverandering voor de partij. Ondertussen zijn die plooien min of meer gladgestreken.

Nog gerommel dat het nationale nieuws haalt: Martine De Maght verlaat de politiek na "een fundamenteel meningsverschil" met de voorzitter. Ze blijft wel nog even lid van de partij.

"Dedecker is het probleem van de partij"

Eind maart houdt Lijst Dedecker verkiezingen voor een nieuwe voorzitter. Lieve Van Ermen, Chris Dobbelaere (foto) en Stef Goris stellen zich kandidaat, maar zoals verwacht wordt Jean-Marie Dedecker met een overtuigende score herbevestigd als voorman.

Daarmee is echter niet alles gezegd. Twee dagen voor de verkiezingen, haalt Chris Dobbelaere hard uit naar Dedecker. Volgens Dobbelaere sjoemelt Dedecker met de partijkas, geeft Dedecker zichzelf een voorzittersvergoeding terwijl dat niet mag volgens de statuten van de partij. "Dat sujet moet eruit", zegt Dedecker na zijn herverkiezing. "Dedecker is hét probleem van de partij", zegt Dobbelaere.

Rekt LDD de houdbaarheidsdatum?

Jean-Marie Dedecker is moe. Nog steeds is Lijst Dedecker een eenmanspartij, en zelfs tot Dedeckers eigen spijt is ook het afgelopen jaar niemand rechtgestaan die mee de touwtjes in handen kan nemen.

Waarschijnlijk haalt LDD ook nu weer niet in alle provincies de kiesdrempel, maar kan LDD toch enkele Kamerzetels binnenrijven. Desondanks kunnen ernstige vraagtekens worden geplaatst bij de toekomst van de partij, als het resultaat opnieuw erg middelmatig is. De uitslag van 13 juni kan de houdbaarheidsdatum van Lijst Dedecker verlengen of ernstig inkorten.

lees ook