Nieuwe analyse van onderzoek moord Joke

In de zaak van de moord op Joke Van Steen wordt een nieuwe misdrijfanalyse gemaakt om het onderzoek een andere richting te geven. Dat meldt het parket-generaal in Gent.

Joke Van Steen werd in 1995 vermoord. Eerst werd haar moeder van de moord verdacht, maar zij werd later van alle verdenking gezuiverd. In 2000 kwam een andere verdachte in zicht, maar na een onderzoek van meer dan tien jaar werd die vorige week vrijgesproken door het hof van assisen van Gent (foto).  De speurders die het onderzoek hadden geleid, kregen daarbij heel wat kritiek. Ze zouden vooringenomen geweest zijn en mogelijke andere sporen niet voldoende onderzocht hebben. 

Het dossier wordt nu verder beheerd door een magistraat van het Gentse parket-generaal, zegt woordvoerder Dominique Debrauwere.

"Onder toezicht en met ondersteuning van de afdeling Misdrijfanalyse van de federale gerechtelijke politie wordt op basis van het gevoerde onderzoek een misdrijfanalyse gemaakt. Deze heeft als doelstelling om, rekening houdend met alle gegevens van het onderzoek zelf en met de beschikbare politionele informatie, een heroriëntering van het onderzoek naar de moord op Joke Van Steen mogelijk te maken", zegt Debrauwere..

"De hiertoe aangestelde politieambtenaren waren in het verleden niet betrokken bij het onderzoek en zullen deze opdracht met volledige operationele onafhankelijkheid uitvoeren", zegt Debrauwere nog.