Opstandige Thaise generaal overleden

De opstandige Thaise generaal Seh Daeng, die zich had aangesloten bij de roodhemden en donderdag zwaargewond raakte, is overleden. Een gevreesde uitbarsting van nieuw geweld is vooralsnog uitgebleven.

De afvallige generaal werd donderdagavond in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat hij een kogel in het hoofd had gekregen. Dat leidde toen tot hevige rellen tussen de roodhemden en de regeringstroepen. Intussen is de dodentol in Thailand opgelopen tot 36.

Volgens een van de medewerkers van de overleden generaal is een sluipschutter verantwoordelijk voor de schotwonde, maar de regeringstroepen ontkennen iedere betrokkenheid. De generaal, die sinds januari geschorst is, had het kamp gekozen van de roodhemden en leidde de veiligheidsoperaties in de commerciële wijk in Bangkok die al twee maanden bezet wordt door de betogers.

Ultimatum

Gisteren had het leger nog een ultimatum gesteld aan de protesterende roodhemden. Uiterlijk vanmiddag zouden vrouwen, kinderen en bejaarden de wijk waarin de roodhemden zich verschansen, moeten verlaten. Zo'n duizend mensen zouden ingegaan zijn op dat bevel. Vijfduizend anderen blijven ook na het verstrijken van het ultimatum in de wijk. Toch is de gevreesde uitbarsting van geweld vooralsnog uitgebleven. Het is opnieuw relatief rustig in Bangkok.

De aanhangers van oud-premier Thaksin, de roodhemden, eisen dat de huidige premier Abhisit Vejjajiva opstapt en dat er nieuwe verkiezingen komen. Maar voorlopig lijkt niemand bereid tot enige toenadering. Volgens Abhisit is de inzet van het leger de "enige uitweg” om de orde te herstellen.

VN mag niet bemiddelen

Tegelijkertijd heeft de Thaise regering het aanbod van de betogende roodhemden om vredesgesprekken te beginnen onder bemiddeling van de VN, verworpen.

In het defensief gedrongen maakten de leiders van de roodhemden gisteravond een opening. "We roepen de regering op het vuren te staken en de soldaten weg te laten trekken. We zijn bereid om onmiddellijk onderhandelingen te beginnen." Dat laatste gebeurt volgens de leiders van de protestbeweging het best onder toezicht van de Verenigde Naties. Maar de regering verwierp dat idee: "Geen enkele regering laat een organisatie toe om tussenbeide te komen in haar binnenlandse aangelegenheWattanayagornden", zei regeringswoordvoerder Panitan Wattanayagorn.

Vandaag boden de roodhemden nieuwe gesprekken aan onder aangepaste voorwaarden. Er moet "een neutrale bemiddelaar " aangesteld worden en de regeringstroepen moeten zich terugtrekken

De regeringswoordvoerder repliceerde daarop dat het geweld tegen de regeringstroepen eerst moet ophouden. “De regering is pas bereid om verder te onderhandelen als de situatie bekoeld is, als het protest stopt en als de aanvallen op de overheid eindigen”, aldus Wattanayagorn.

En zo lijkt er een ultieme patstelling ontstaan, nu langs beide kanten geëist wordt dat de andere partij het geweld als eerste moet beëindigen.

Meest gelezen