Provincie lanceert nieuwe gordelcampagne

De Vlaams-Brabantse gouverneur Lodewijk De Witte heeft in Leuven de campagne "Bij mij ben je veilig" gelanceerd. Die is bedoeld om het dragen van de gordel te promoten. Van 17 tot en met 21 mei worden er in de 16 politiezones van de provincie extra politiecontroles op het dragen van de gordel uitgevoerd. In Leuven krijgt de actie de steun van de K.U.Leuven en de studentenkoepel LOKO.

De politiediensten zullen tijdens deze controleweek extra aandacht hebben voor bestuurders die korte ritten afleggen en veel halt moeten houden. Net die groep blijkt de gordel minder vaak te dragen. Locaties die speciaal in het oog gehouden worden, zijn schoolomgevingen, plaatsen waar bestuurders die korte ritten afleggen parkeren of vertrekken en op wegen met een snelheidsregime van 70 km/uur.

Onder impuls van de campagnes die de provincie al sinds 2007 opzet ter bevordering van de gordeldracht in voertuigen steeg het aandeel bestuurders en passagiers dat de gordel draagt in Vlaams-Brabant in twee jaar tijd van 73,7 tot 82,3 procent. Ondanks het groter risico op verwondingen draagt dus nog steeds één op de vijf personen geen gordel in de wagen.

Politiediensten moeten volgens De Witte daarom blijvend aandacht hebben voor het probleem. In april 2010 werden in Vlaams-Brabant 2.040 bestuurders op gordeldracht gecontroleerd, wat gepaard ging met 108 onmiddellijke inningen en 42 processen-verbaal..