Tante van Obama krijgt asiel in de VS

Een Keniaanse tante van de Amerikaanse president Barack Obama is er uiteindelijk in geslaagd asiel in de VS te verkrijgen. De halfzus van Obama's vader kreeg van een rechter in Boston een verblijfsvergunning na zes jaar juridisch touwtrekken.

De 57-jarige Zeituni Onyango vroeg voor het eerst politiek asiel in 2002 -wegens het geweld in Kenia. Die poging stuitte in 2004 op een weigering. Ondanks een uitwijzingsbevel bleef Onyango in de VS. Zij leefde teruggetrokken in een sociale woning in Boston, tot haar "illegaliteit" in 2008 in het zog van de presidentsverkiezingen waarin haar neef was betrokken, breed werd uitgesmeerd in de media.

Na de verkiezing van Obama besloot de betrokken immigratierechter het dossier te heropenen, en gaf hij Obama's tante een tijdelijke verblijfsvergunning. In februari verscheen zij nog voor de rechter in een rolstoel, omdat zij ook gezondheidsredenen aanbracht om haar wens te staven om in de VS te blijven.