Topoverleg ministers van Financiën Eurozone

De ministers van Financiën van de 16 eurolanden vergaderen vanavond in Brussel. Ze bespreken hoe de euro versterkt kan worden. De euro staat op het laagste punt sinds 4 jaar.

De ministers van Financiën van de zestien eurolanden zitten vanavond opnieuw samen in Brussel, nauwelijks een week nadat ze een reddingsplan van 750 miljard euro hadden uitgewerkt.

Dat reddingsplan is blijkbaar niet voldoende om de financiële markten gerust te stellen. De Europese beurzen leden vorige week zware verliezen en de euro staat op het zwakste punt sinds vier jaar. De voorzitter van de eurogroep, de Luxemburgse eerste minister Jean-Claude Juncker (foto), is bezorgd dat de euro zo snel aan waarde verliest. "Ik ben niet bezorgd over de huidige wisselkoers, maar wel over snelle negatieve evolutie van de wisselkoers" zegt Juncker.

Duitsland wil dat alle eurolanden hun begrotingstekort snel en volledig wegwerken. Dat zal vanavond zeker besproken worden, samen met andere belangrijke kwesties zoals de besparingen in Spanje en Portugal. Daarnaast wordt er ook een eerste schijf geld vrijgemaakt voor Griekenland.

Griekenland wil morgen een eerste schijf van de Europese noodkredieten opnemen ter waarde van 14,5 miljard euro. Het geld is nodig om een Griekse obligatielening van 9 miljard euro die woensdag afloopt, af te lossen. Afgelopen week nam de Griekse centrale bank al een krediet op van 5,5 miljard euro. Dat geld was afkomstig van het Internationaal Monetair Fonds. In ruil voor de internationale steun, moet Griekenland wel een zwaar besparingsprogramma doorvoeren.