Turtelboom boos op burgemeesters

Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) is boos op een reeks Vlaamse burgemeesters uit Halle-Vilvoorde omdat ze de verkiezingen op 13 niet zullen organiseren.

De burgemeesters weigeren om zelf de komende verkiezingen te organiseren omdat die volgens hen niet grondwettelijk zijn door het niet-splitsen van de kieskring BHV. Nochtans is dit normaal gezien de taak van de gemeentes. Turtelboom vindt dat ze zo hun verantwoordelijkheid ontlopen. "Zij moeten zich afvragen of ze de democratie hoog in het vaandel willen voeren of niet", aldus Turtelboom. Ze vindt het vreemd dat iemand zoals Michel Doomst (CD&V) als burgemeester van Gooik de verkiezingen boycot, maar wel een prominente plaats inneemt op de kieslijst.

Intussen heeft de Vlaamse Volksbeweging een brief gestuurd aan de 900 kandidaat-voorzitters van stembureaus waarin ze vragen om niet mee te werken aan de organisatie van de stembusgang. In de brief leggen ze uit hoe de kandidaat-voorzitters dat moeten doen. Maar daar hebben de boycottende burgemeesters naar eigen zeggen niets mee te maken.

Minister Turtelboom kan zelf niet optreden tegen de burgemeesters. Het zal later aan de rechtbanken zijn om uit te maken of er iemand vervolgd wordt. Praktisch gezien moet de gouverneur van Vlaams-Brabant desnoods de verkiezingen met eigen mensen organiseren.

lees ook