Vanhengel wil alle begrotingen controleren

Ontslagnemend federaal minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) wil dat de federale regering ook de begroting van de gewesten kan controleren. "Nu doet iedereen wat hij of zij wil", zegt hij in De Standaard. Zijn Vlaamse collega Philippe Muyters vindt dat "schaamteloos".

Volgens Vanhengel kan het zo niet langer verder. "Gewesten, gemeenschappen, gemeenten, allemaal willen ze hun eigen ding doen en allemaal staan ze erop dat niemand extra controle of inbreng krijgt. Dat kan niet meer", luidt het in De Standaard. Door de Griekse schuldencrisis denkt Europa na over hoe het de nodige budgettaire discipline kan afdwingen bij de lidstaten. Zo stelt de Europese Commissie voor om de begroting te controleren nog voor ze goedgekeurd is.

Europees commissaris Karel De Gucht vindt dat alvast een goed idee. Zijn partijgenoot Vanhengel stelt vast dat België zoiets niet eens kan doen voor de verschillende begrotingen in eigen land. De federale regering kan immers de begrotingen van Vlaanderen, Wallonië en Brussel niet controleren. "En toch worden wij afgerekend op de optelsom van alle begrotingen", zegt de lijsttrekker voor Open VLD in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde.

"Schaamteloos"

Zijn Vlaamse collega vindt het voorstel van Vanhengel alvast "schaamteloos". Volgens Philippe Muyters (N-VA) heeft "de federale regering drie jaar niets gedaan en komt het nu zeggen dat het de schuld is van de regio's, dat ze haar begroting niet op orde krijgt. Komaan zeg." En de vreemde situatie dat Europa wel kan controleren en het federale niveau niet? "De vergelijking met Europa gaat niet op", zegt Muyters. "België is geen onafhankelijke partij als het gaat over de Vlaamse begroting. Voor Europa geldt dat wel". Ook de Waalse minister van Begroting André Antoine (CDH)  vindt het voorstel "onwaardig" en vindt het vreemd dat iemand "uit een partij die huidige politieke crisis heeft veroorzaakt" zo'n voorstel doet.

Vanhengel wil ook de financieringswet aanpassen. Die bepaalt hoeveel geld er van de federale schatkist naar de gewesten en de gemeenschappen vloeit en staat al langer ter discussie. Op termijn dreigt de federale staat zo volgens sommigen bankroet te gaan. Muyters wil de wet ook aanpassen, maar dan met meer bevoegdheden voor Vlaanderen, zoals het heffen van eigen belastingen.

lees ook