Verhoor moordverdachten wordt beter gefilmd

Verdachten van moord of doodslag kunnen bij het eerste verhoor beter gefilmd worden. Die aanbeveling staat in een rondzendbrief van het College van Procureurs-Generaal aan de politiediensten, die La Dernière Heure kon inkijken.

Het gerecht vraagt die opnames na een aantal arresten van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. "De procureurs leggen het filmen niet op, toch zal de politie proberen om dat te doen", zegt Paul Van Thielen van de federale politie. Bij aanvang van het eerste verhoor zal de politie de verdachten ook nog eens uitdrukkelijk moeten wijzen op hun recht om te zwijgen.

Voordien werd het verhoor van een verdachte die betrokken was bij feiten die door een assisenrechtbank behandeld moesten worden behandeld, al gefilmd. Ook het verhoor van minderjarigen werd al een tijdlang gefilmd, schrijft La Dernière Heure.

Bij volwassenen wordt dat doorgaans niet gedaan, omdat de politie niet over voldoende middelen beschikt. Politievakbond Sypol betreurt het gebrek aan vorming en middelen voor het filmen van verhoren. De vakbond hekelt verder het gebrek aan informatie over deze maatregel, omdat dat tot procedurefouten zou kunnen leiden.