Voormalige zanger van Black Sabbath overleden

De Amerikaanse heavymetalzanger Ronnie James Dio is gisterochtend in een ziekenhuis in Los Angeles overleden. Dio zong bij bands als Black Sabbath en Rainbow. Hij is 67 jaar geworden en stierf aan de gevolgen van maagkanker.

Zijn vrouw en manager Wendy maakte het nieuws bekend. "Vandaag is mijn hart gebroken. Ronnie is op 16 mei om 7.45 uur overleden", schreef ze op zijn website.

Dio (echte naam Ronald James Padavona) speelde al sinds de jaren 50 in verschillende bands. In het midden van de jaren 70 maakte hij deel uit van Rainbow, de nieuwe groep van Deep Purple-gitarist Ritchie Blackmore. In 1980 nam hij bij Black Sabbath de plaats van Ozzy Osbourne in. Gedurende 3 periodes zong hij bij de band (van 1980 tot 1982, in 1992 en van 2007-2009).

Na zijn passages bij Rainbow en Black Sabbath had hij ook een succesvolle solocarrière met Dio. Zijn bekendste songs gingen over de strijd tussen good en kwaad, zoals het nummer "Heaven and hell". Hij gebruikte ook vaak middeleeuwse beelden, zoals in "Neon knights", "Killing the dragon" en "Stargazer". Dio zong ook de Roger Glover-hit "Love is all" in.

De zanger was vooral bekend om zijn krachtige stem. Hij vond ook het metalhandsymbool, het beroemde gebaar met de pink en wijsvinger, opnieuw uit (foto boven). Onlangs onderging Dio zijn zevende chemokuur, maar hij bleef hopen dat hij opnieuw zou kunnen optreden.