"Horror" voor Franstaligen?

De Vlaams-nationalisten van de N-VA kunnen op basis van de peilingen reikhalzend uitkijken naar de federale verkiezingen. Het communautaire immobilisme kan hen, net als bij de Vlaamse verkiezingen vorig jaar, veel stemmen opleveren. Al waarschuwt voorzitter Bart De Wever nu al voor overdreven optimisme. In ieder geval zullen de Franstaligen met argusogen de score van de N-VA volgen op 13 juni.

De N-VA stapt na de klinkende overwinning in de Vlaamse verkiezingen in de Vlaamse regering, maar kan tegelijk oppositie voeren tegen de federale regering en de aanslepende communautaire onderhandelingen. N-VA presenteert zich als de kordate oplossing uit de jarenlange impasse (foto).

Dat lijkt de Vlaams-nationalisten geen windeieren te leggen. Volgens sommige peilingen zou N-VA zelfs groter dan CD&V kunnen worden in Vlaanderen.

Mocht N-VA de grootste worden, dan mag die sowieso de formatie-onderhandelingen starten, en kan het "horrorscenario" voor de Franstalige partijen en voor de PS en Laurette Onkelinx in het bijzonder waarheid worden: N-VA aan de macht en Bart De Wever premier?

Maar zo ver zijn we nog lang niet. De Wever voelt al nattigheid, met de uitstekende peilingen in het achterhoofd, en tempert de verwachtingen. "Straks kunnen we, met die hoge verwachtingen, alleen nog verliezen," klinkt het. N-VA hoopt daarom in de eerste plaats het uitstekende resultaat van juni vorig jaar (ruim 13 procent) te evenaren of te verbeteren.

Spanning tussen Le Soir en De Wever op hoogtepunt

Na de Vlaamse verkiezingen stapt N-VA in de Vlaamse regering van Kris Peeters (CD&V), een weerzien na de breuk in het kartel CD&V/N-VA van 2008.

N-VA krijgt onder meer de zware portefeuille van Financiën en Begroting (Philippe Muyters) in de Vlaamse regering. Maar het is vooral op communautair vlak dat de partij het nieuws haalt.

Wanneer Le Soir in een scherp artikel over de wooncode N-VA vergelijkt met etnische zuiveraars, is De Wever danig in zijn wiek geschoten. Het is een stap te ver en De Wever stapt naar het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding, niet voor de eerste keer overigens.

Ook Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois botst met de Franstaligen, wanneer hij zegt dat "de drie kandidaat-burgemeesters in de Vlaamse rand nooit zullen worden benoemd." De kloof tussen N-VA en de Franstaligen wordt er enkel maar groter door.

In de aanloop naar de verkiezingen voert N-VA nog een verbredingsoperatie uit. N-VA tovert met ex-VRT-journalist Siegfried Bracke een wit konijn uit de hoed (foto). Bracke wordt meteen gekatapulteerd naar de eerste plaats op de Kamerlijst voor Oost-Vlaanderen. Het lijkt erop dat N-VA er ook de iets meer gematigde kiezers wil aanspreken.

lees ook