"Passagiers waren nooit in gevaar"

Begin maart werd op Schiphol de Zweed Thomas Salme opgepakt, net voor hij wilde opstijgen om met 101 passagiers naar Ankara te vliegen. De piloot bleek enkel over een nagemaakt vliegbrevet te beschikken. "Ik ben beschaamd dat ik daarover gelogen heb", zei Salme gisteren aan Sky News.

Na zijn aanhouding beweerde Salme dat hij als piloot ook rondgevlogen had voor een Belgische luchtvaartmaatschappij. Vorige maand werd hij door een Nederlandse rechtbank veroordeeld tot een boete van 2.000 euro en een vliegverbod voor 12 maanden. Iets wat Salme enigszins verrassend vindt, want “ik bezit helemaal geen geldig vliegbrevet, dus kan ik sowieso niet gaan vliegen”.

Straf groter dan 2.000 euro

De boete mag dan wel laag zijn, toch ziet de valse piloot dat anders: “Iedereen kent mijn naam nu. Zelfs wanneer ik nog een geldig vliegbrevet zou behalen, zal het niet makkelijk zijn om nog werk te vinden. Maar ook ik moet mijn 2 kinderen zien te onderhouden. Mijn straf is groter dan die 2.000 euro”.

Zelf vindt hij dat hij zijn passagiers nooit in gevaar gebracht heeft, omdat hij ooit in bezit geweest is van een geldig vliegbrevet. “Wel mag de controle van diploma’s iets strenger. Bij mij keken ze er eens naar, en het was in orde. Meer controle was er niet”, aldus de 41-jarige Salme, die zijn ervaringen nu in boekvorm aan het verwerken is.

lees ook