"Vernieuwd" naar stembus

De Vlaamse groenen trekken naar de federale verkiezingen met een nieuwe voorzitter en een nieuwe bondgenoot, SLP. De nieuwe sterke man, Wouter Van Besien, heeft door de vervroegde verkiezingen minder tijd gehad dan hij had gehoopt om zijn stempel te drukken. Kan Groen! beter doen dan de teleurstellende Vlaamse verkiezingen in het post-Mieke Vogels-tijdperk?

Na de Vlaamse verkiezingen van juni vorig jaar bleven de Vlaamse groenen achter met een kater. Groen! had ingezet op een "New Deal" met een groene economie om uit de crisis te raken. De partij hoopte op 10 procent, maar strandde op 6,77 procent, een klein verlies tegenover de Vlaamse verkiezingen van 2004.

Voorzitter Mieke Vogels (foto) liet teleurgesteld weten dat ze de fakkel zou doorgeven. Wouter Van Besien volgde in de herfst Vogels (foto) op als voorzitter van Groen!. Op een partijcongres op 25 oktober in Gent kreeg hij, als enige kandidaat, 304 van de 339 stemmen.

Van Besien was voor zijn verkiezing al twee jaar ondervoorzitter van de groenen maar had geen nationaal mandaat en miste ervaring in de Wetstraat. Hij heeft geen zitje in een parlement, al zegt hij zelf dat dit geen probleem hoeft te zijn.

"Ik wil voorzitter zijn van een partij van het hier en van het nu", zei Van Besien toen, verwijzend naar het feit dat hij de kwesties pragmatischer wil aanpakken. In principe had hij anderhalf jaar om de kiezers te overtuigen, maar dat is door de vervroegde verkiezingen amper een halfjaar geworden.

In januari kreeg Van Besien meteen een hete aardappel op zijn bord, toen ex-minister Jef Tavernier aankondigde uit de partij te stappen. Tavernier klaagde het "gebrek aan transparantie" aan , en zei dat de partijtop te veel zelf beslist en te weinig respect zou tonen voor de basis. Van Besien ontkent dat.

Groen sluit SLP in de armen

Nauwelijks enkele maanden later, op 19 december, kondigde Groen! aan dat de partij samengaat met de links-liberalen van SLP. "We willen een sterke groene vierde stroming organiseren in Vlaanderen," zeiden Van Besien en SLP-voorzitter Geert Lambert vastberaden op een persconferentie.

De Sociaal-Liberale Partij (SLP) had na de erg magere score in de Vlaamse verkiezingen (1,09 procent) niet zo veel opties meer open.

Van Besien en Lambert (foto) hamerden vooral op de gelijkenissen tussen beide partijen, al zijn er ook verschillen, in onder meer communautaire en economische kwesties. Zo stapte onder meer Guy Haaze niet mee over van SLP naar Groen!. "Ik ben een sociaal liberaal en geen groene", zei hij daarover.

De verkiezingen zullen moeten uitwijzen of de verruimingsoperatie bij Groen! effectief vruchten afwerpt, en in welke mate de nieuwe voorzitter Wouter Van Besien erin geslaagd is om de kiezers voor zich te winnen met zijn nieuwe aanpak. En hoe goed is de relatie met de Franstalige groenen, na het incident over de vervuiling van de Zenne door Aquiris?

lees ook