Boycottende burgemeesters ook kandidaat

Vijf burgemeesters uit het arrondissement Halle-Vilvoorde die de stembusslag op 13 juni gaan boycotten, staan ook op een kieslijst. Met de boycot willen ze protesteren tegen het niet-splitsen van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde.

Zeker 15 gemeenten uit Halle-Vilvoorde hebben aangekondigd de verkiezingen te boycotten, waardoor de verantwoordelijkheid van de organisatie terechtkomt op de schouders van provinciegouverneur Lodewijk De Witte.

Maar 5 burgemeesters van die gemeenten zijn ook kandidaat en staan dus op een kieslijst voor de Kamer. Het gaat om vijf CD&V-burgemeesters. Michel Doomst (Gooik, 3de plaats), Dirk Pieters (Halle, 4de plaats), Bart Coopman (Zemst, 5de plaats), Kris Poelaert (Herne, 7de plaats) en Marleen Mertens (Grimbergen, 8ste plaats) boycotten dus verkiezingen waar ze zelf aan deelnemen.

Doomst (foto bovenaan), een van de bekendste voorvechters van de splitsing, ziet daar geen graten in. "Als burgemeester kan ik het niet maken om de verkiezingen te organiseren, maar als kandidaat zet ik mijn beste beentje voor om ook na 13 juni nuttig werk te leveren."

lees ook