De euro en Wall Street verliezen terrein

De beurs van New York sloot in het rood vanavond door ongerustheid op de financiële markten. De Dow Jones-index verloor 1,08 procent, de Nasdaq ruim anderhalf procent. Ook de euro deelde in de klappen en daalde tot 1,22 dollar.

De markten vrezen namelijk dat met name Duitsland de speculatie fors zal aanpakken. De Duitse beurswaakhond verbiedt namelijk het zogenaamd naakt shorten op staatsobligaties van eurolanden. Daarbij verkopen speculanten obligaties die ze niet bezitten, omdat ze er van uitgaan dat ze die later wel veel goedkoper kunnen inkopen. De praktijk wordt ook verboden voor de aandelen van de 10 grote Duitse banken en verzekeraars.

De beslissing zorgt nu blijkbaar al voor paniek onder de speculanten die al waardepapier hadden verkocht dat ze nog moesten kopen. Daarnaast versterkt het feit dat Duitsland alleen optreedt, de vrees dat de sterke eurolanden zoals Frankrijk en Duitsland wel eens zouden willen terugkeren naar hun oude munt. In de onrust zakte de euro tot onder 1,22 dollar vanavond. Dat gebeurde ondanks de verzekering door de ministers van Financiën van de eurozone dat de euro een geloofwaardige, stabiele munt is.