Dodelijke aanslag op NAVO-troepen in Kaboel

Bij een zelfmoordaanslag met een bomauto in de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn 18 doden gevallen, onder wie ook 6 NAVO-militairen. De aanslag was gericht tegen een NAVO-konvooi en vond plaats vlak bij het parlement en andere overheidsgebouwen.

De slachtoffers zijn 12 Afghaanse burgers en 6 NAVO-militairen, die stierven toen een zelfmoordterrorist een wagen vol explosieven tot ontploffing bracht. Vermoedelijk is de aanslag het werk van de taliban, maar vooralsnog is hij niet opgeëist. Vijf van de zes omgekomen militairen hadden de Amerikaanse nationaliteit.

Aanhoudend geweld

Ondanks verstrengde veiligheidsmaatregelen in de stad zijn er de afgelopen maanden een hele reeks aanslagen gepleegd door de taliban. De Afghaanse president Hamid Karzai veroordeelde de nieuwe aanslag scherp. “Ik hoop dat dit land snel uit zijn lijden verlost wordt”, stelde hij tijdens een persconferentie die op de nationale televisie uitgezonden werd.

Ondertussen is er een uitgebreid militair offensief gepland in de zuidelijke provincie Kandahar, een bolwerk van de taliban. De NAVO en de Verenigde Staten zullen duizenden extra troepen naar Afghanistan sturen. Wellicht opereren er dan in augustus 150.000 militairen in het land. Dat recordaantal past in de plannen om korte metten te maken met de aanslepende veiligheidsproblematiek in het land.

Meest gelezen