Enthousiast applaus voor Belgische film "Illégal"

De Belgische film "Illégal" van Olivier Masset-Depasse is met een enthousiast applaus ontvangen op het Filmfestival van Cannes. De film ging in wereldpremière in de belangrijke nevensectie Quinzaine des Réalisateurs.

"Illégal" gaat over het  gevecht van mensen zonder papieren. De film vertelt het verhaal van een Wit-Russische die met Ivan, haar opgroeiende zoon van 13, illegaal in België verblijft en zich al vrij goed heeft geïntegreerd.

Maar op een dag wordt de vrouw door de politie gearresteerd. Ze verdwijnt in een gesloten centrum, gescheiden van haar zoon. Met een tomeloze energie en een enorme wilskracht stelt de moeder alles in het werk om terug bij haar zoon te kunnen zijn, terwijl de uitwijzing wacht.

"Deze mensen leven in een permanente thriller, dat ook wou ik met dynamisch camerawerk uitdrukken", legde regisseur Masset-Depasse uit na de vertoning.

Masset-Depasse heeft met zijn film ook een duidelijk doel voor ogen: "Met deze film wil ik het debat openhouden zodat op termijn deze gesloten centra zouden verdwijnen."

De hoofdrol in "Illégal" wordt gespeeld door Anne Coesens (op archieffoto samen met Masset-Depasse). Zij  liet zich inspireren door enkele Russen die hetzelfde hebben meegemaakt.