Eurozone belooft strengere budgettaire controle

De Europese ministers van Financiën van de eurozone hebben zich gisteren tevreden getoond over de besparingsplannen van Spanje en Portugal om hun begroting in orde te krijgen. Ze raakten het ook eens om de budgettaire controle in de eurozone te verstrengen.

De ministers van Financiën van de 16 landen van de eurozone zaten gisteravond samen om de zwakke positie van de euro te bespreken. De Europese munt staat op het laagste punt ten opzichte van de dollar sinds 4 jaar.

Ondanks het reddingsplan van 750 miljard euro dat vorige week werd afgesproken, blijven de financiële markten nerveus. De gezamenlijke schuld van de eurolanden en de vrees voor een negatieve invloed van hun besparingsplannen op de groei, zijn daar een oorzaak van.

De eurolanden beloofden gisteren om de inspanningen te verdubbelen om de begrotingstekorten aan te pakken. Zo kwamen de ministers van Financiën overeen om de begrotingen van de eurolanden te controleren voor die door de nationale parlementen worden goedgekeurd. De Europese Commissie had dat vorige week al voorgesteld.

In een poging om de markten gerust te stellen, noemde de Luxemburgse premier en voorzitter van de eurozone Jean-Claude Juncker (foto) de euro "een geloofwaardige munt". "Ik ben niet bezorgd over de huidige wisselkoers van de euro, maar wel over de snelheid waarmee de wisselkoers is gezakt", zei Juncker.

Ook hefboomfondsen aan de leiband?

De Europese ministers van Financiën hebben ook een akkoord bereikt over een striktere regelgeving voor de hefboomfondsen. Dat zou de financiële markten veel transparanter moeten maken.

Concreet willen de ministers dat de fondsenbeheerders een registratie moeten aanvragen en de overheden meer inzicht moeten geven over hun transacties. Ook zouden de fondsen -net als de banken- meer reserves moeten opbouwen om eventuele tegenslagen op te vangen.

De Britse overheid staat niet te trappelen voor een strengere regelgeving. Bijna 80% van alle hefboomfondsen in de EU zijn in Londen gevestigd en de Britten willen dat zou houden. De VS vrezen dan  weer dat de EU de Amerikanen wil buitenhouden.

Het voorstel van de ministers moet nu nog worden gestroomlijnd met een strenger plan van het Europees Parlement. Dat wou ook nog een Europese toezichthouder voor fondsen oprichten.

Hefbomen om wat te doen?

Hefboomfondsen of "hedge funds" verzamelen grote kapitalen om die daarna te beleggen in aandelen, obligaties of afgeleide financiële producten.

Ze hanteren erg verscheiden strategieën om daar winst op te boeken. Een daarvan is "shorten", een techniek om van koersdalingen te profiteren door te verkopen wat men (nog) niet heeft. Omdat de fondsen vaak veel geld verschuiven, hebben ze ook een invloed op de financiële markten.

Critici verwijten de hefboomfondsen dat ze grote risico's lopen met geleend geld, weinig transparant zijn, onvoldoende reserves aanhouden en op die manier mee aan de basis zouden gelegen hebben van de financiële crisis van 2007.