Frankrijk laat moordenaar van Bakhtiar vrij

In Frankrijk is de moordenaar van de Iraanse ex-premier Shahpour Bakhtiar vrijgelaten. De man is op een vliegtuig naar Iran gezet.

Rad zat in Frankrijk een levenslange straf uit wegens de moord op de voormalige Iraanse premier Shahpour Bakthiar. Sinds vorig jaar kwam hij in aanmerking voor vervroegde vrijlating, maar wellicht gaat het om een ruil met de Française Clotilde Reiss. Die vrouw zat zes maanden lang vast in Iran, maar is onlangs naar Frankrijk teruggestuurd.

Shahpour Bakthiar (foto)  -een medestander van de nationalist Mossadegh- was dissident tegen het regime van de sjah. Toch werd hij begin '79 tot premier benoemd van de shah, die zo hoopte om de gematigde oppositie uit het vaarwater van de extreme moslimleider Khomeini te halen.

Bakhtiar kwam aan het hoofd van het regime nadat de sjah in ballingschap was gegaan, maar kon in februari de revolutie door de aanhangers van Khomeini niet verhinderen. Bakhtiar kon daarop naar Frankrijk vluchten waar hij asiel kreeg.