Met een vernieuwd elan

De Vlaamse liberalen trekken met herwonnen vertrouwen naar de kiezer. De nieuwe voorzitter Alexander De Croo heeft zijn kaarten op tafel gegooid met betrekking tot BHV, wat tot de val van de regering leidde. Zal het Open VLD extra stemmen opleveren, of zal het hen net zuur opbreken?

In tegenstelling tot andere partijen toverde Open VLD geen witte konijnen uit de hoed. De partij zet resoluut in op de jeugd. Geen witte konijnen, maar konijnen van eigen kweek, zei voormalig voorzitterskandidate Gwendolyn Rutten daarover. Open VLD kreeg er de jongste tijd honderden leden bij en gelooft erin.

Als bewijs van het herwonnen vertrouwen heeft Open VLD zelfs al een nieuwe deadline gesteld voor BHV en een grotere staatshervorming. Op 1 september moet er een politiek akkoord zijn.

Open VLD voelt zich goed, want de partij heeft een nieuwe start genomen na het tijdperk-Verhofstadt. Op 12 december beslecht ondernemer Alexander De Croo (34, foto) de strijd om het voorzitterschap met Marino Keulen in zijn voordeel. Eerder was Gwendolyn Rutten afgevallen. Maar tegelijk met de verjonging gaan meteen ook stemmen op over een mogelijk gebrek aan ervaring.

Open VLD zoekt een nieuw elan en voert een verjongingskuur door. "We lagen in de touwen. We gaan de partij opnieuw verenigen en samen de verandering doorvoeren", zegt De Croo na zijn verkiezing.

Een van de verliezers in 2009

De Vlaamse verkiezingen van juni vorig jaar zijn geen succes voor Open VLD. De partij strandt op 15 procent en verliest maar liefst 5 van haar 25 zetels tegenover de Vlaamse verkiezingen van 2004. Voorzitter Bart Somers neemt prompt ontslag. Guy Verhofstadt "depanneert" de partij, maar benadrukt dat hij slechts tijdelijk voorzitter zal zijn.

Toch wil Open VLD nog wel meedoen in een nieuwe Vlaamse regering. Interim-voorzitter Verhofstadt (foto) sluit in de dagen na de verkiezingen van 7 juni de deelname aan de Vlaamse regering niet uit.

Bij de vorming van de Vlaamse regering valt Open VLD uiteindelijk uit de boot. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) kiest voor SP.A en N-VA, de grote winnaar van de stembusslag. Dat zadelt Open VLD op met een tweeslachtig statuut: mee aan het bewind in de federale regering, maar oppositiepartij in Vlaanderen.

Open VLD verliest ook buitenlandminister Karel De Gucht aan Europa, wanneer De Gucht Louis Michel opvolgt als Europees Commissaris. Meteen verliest Open VLD na Guy Verhofstadt een tweede kopstuk aan Europa, maar dat zet uiteindelijk de verjonging verder in gang. Tijdens de voorzittersverkiezingen en bij de vorming van de lijsten wordt de verjonging dan verder doorgetrokken.

lees ook