Op 13 juni de ommekeer?

De SP.A wil nog eens een goed resultaat halen bij de verkiezingen. Caroline Gennez zit eindelijk wat steviger in de voorzittersstoel, bezorgde vakbondsman Rudi Kennes een plaats op de lijst en haalde Frank Vandenbroucke en Johan Vande Lanotte terug naar het voorplan.

De SP.A haalt bij de Vlaamse verkiezingen van 2009 een score van 15,3 procent. Geen denderend resultaat, maar toch is het verlies minder groot dan verwacht. Bovendien wordt de SP.A door de versnippering van het politieke landschap nipt de derde partij, en vormt ze mee de Vlaamse regering.

Frank Vandenbroucke onderhandelt mee bij die regeringsvorming, maar wordt bij de verdeling van de ministerposten brutaal aan de kant geschoven door voorzitster Caroline Gennez. Voor de SP.A worden Pascal Smet, Freya Van den Bossche en nieuwkomer Ingrid Lieten minister in de regering-Peeters II.

Aanvankelijk blijft het relatief stil rond de defenestratie van Frank Vandenbroucke -het is midden zomer-, maar in augustus klinkt het gemor toch stilaan luider. Vooral de Brabantse afdelingen kunnen het moeilijk verteren dat hun voorman aan de kant wordt gezet voor een buitenstaander, Ingrid Lieten. Ook buiten Vlaams-Brabant klinkt de kritiek steeds luider, als blijkt dat Lieten voor de verkiezingen een plaats op de SP.A-lijst consequent heeft geweigerd, maar na de verkiezingen wel een ministerpost heeft aanvaard.

Gennez krijgt de neuzen in dezelfde richting

Toch heeft voorzitster Gennez die kritiek relatief goed doorstaan, misschien ook omdat Lieten een goede eerste indruk nalaat. De lijstvorming voor de komende verkiezingen verloopt intern bijna rimpelloos. Frank Vandenbroucke krijgt eerherstel: hij duwt de Senaatslijst. Ook de vorige voorzitter, Johan Vande Lanotte, komt terug op het federale niveau als lijsttrekker voor de Senaat. En een derde ex-Teletubbie, Patrick Janssens, staat tweede op de Kamerlijst in Antwerpen.

SP.A maakt het afgelopen jaar kennis met een -voor hen- nieuw gegeven: federaal in de oppositie, op Vlaams niveau in de regering. Wanneer Open VLD eind april uit de regering stapt, krijgt SP.A de vraag om de regering te depanneren. "Wij zullen niet het bierkaartje zijn dat de tafel moet rechthouden", zegt Kamerfractieleider Bruno Tobback. Enkelen pleiten nog voor regeringsdeelname, maar Gennez hakt de knoop gauw door.

SP.A krijgt de neuzen stilaan in dezelfde richting, en na een lange inloopperiode lijkt Caroline Gennez eindelijk wat steviger op haar voorzittersstoel te zitten. Door de vierde plaats voor vakbondsman Rudi Kennes op de Antwerpse Kamerlijst is zelfs de dissidente beweging SP.A Rood relatief tevreden over de SP.A-lijsten.

lees ook