Oproep tot onderhandelingen in Thailand

In Thailand klinkt de oproep om te onderhandelen steeds luider. Vanuit de oppositie is daar al herhaaldelijk om gevraagd, maar de regering lijkt er voorlopig niet op in te gaan. Intussen blijft de situatie gespannen, al is het extreme geweld wel geminderd.

Een leider van de oppositie in Thailand toonde zich bereid om bemiddelingsgesprekken met de regering te voeren onder leiding van de Thaise Senaat. Voorlopig is het echter nog onduidelijk of de Thaise regering op het bemiddelingsvoorstel ingaat. De voorbije dagen hadden de roodhemden, die al maanden tegen de regering betogen, zulke onderhandelingen al een aantal keren aangeboden.

Ook de Verenigde Naties roepen op tot snelle onderhandelingen om een spiraal van geweld te vermijden. De voorbije dagen zijn al 37 doden geteld. Zo'n 5.000 opposanten houden nog altijd een zone in het centrum van de Thaise hoofdstad Bangkok bezet.

Het extreme geweld is intussen wel geminderd. "Het is gespannen, maar we hebben toch wel de meest rustige nacht van de voorbije vijf dagen meegemaakt", zegt VRT-correspondent Tom Van de Weghe vanuit Bangkok. "Hier en daar zijn er nog opstootjes van geweld en de roodhemden blijven op hun posities, maar je merkt dat beide partijen toch wel wat moe aan het worden zijn van de harde confrontaties van de voorbije dagen. Dat kan mogelijk tot openingen leiden."