Warmste april en warmste eerste 4 maanden ooit

Met een gemiddelde temperatuur van 14,5 graden is april 2010 de warmste aprilmaand op onze planeet geworden sinds het begin van de metingen in 1880. Het gemeten gemiddelde is een combinatie van de temperatuur aan land en boven de oceanen.

Een en ander blijkt uit cijfers van het Amerikaans metereologisch instituut NOAA, de National Oceanic and Atmospheric Administration. Tijdens de twintigste eeuw was het in de maand april gemiddeld 13,7 graden.

Ook het gemiddelde voor de maanden januari, februari, maart en april, was met 13,3 graden het warmste ooit gemeten. Dat is bijna 0,7 graden warmer dan het gemiddelde voor de 20e eeuw.

Tot de gebieden waarin het warmer was dan normaal behoorden Canada, Alaska, het oosten van de VS, Australië, Zuid-Azië, het noorden van Afrika en van Rusland. Kouder dan normaal was het in Mongolië, Argentinië, het Russische Verre Oosten, het westen van de VS en het grootste deel van China.

Het zee-ijs aan de Noordpool (foto) besloeg voor de elfde april op rij een kleinere oppervlakte dan normaal. Met 14,7 miljoen vierkante kilometer was de oppervlakte 2,1 procent kleiner dan het gemiddelde. Aan de Zuidpool was de oppervlakte van het zee-ijs in april bijna normaal.